Afdrukken
Categorie: Uncategorised
Hits: 380

Arduino

De naam Arduino slaat op het geheel van controller, bord waarop de controller is bevestigd en software omgeving waarmee de controller geprogrammeerd wordt. Het geheel wordt aangeduid met de term Arduino IDE, waarbij de IDE staat voor “integrated development environment, of geïntegreerde ontwikkelomgeving.

 

De Arduino omgeving is oorspronkelijk opgebouwd door een team van Italianen rond een Atmel microcontroller. De eerste versie (UNO) bevatte een AtMega168, maar al gauw werd overgestapt op de AtMega328p.

 

De Leonardo die wij gebruiken in deze cursus is opgebouwd rond de AtMega 32U4. Daar waar de AtMega328p via een serieel protocol wordt geprogrammeerd, en de Arduino UNO dus ook een USB-naar-serieel omzetter bevat, kan deze bij de Leonardo worden weggelaten. De Leonardo kan rechtstreeks via USB worden aangesloten, en heeft daardoor het bijkomende voordeel dat hij kan geprogrammeerd worden om zich te gedragen als een toetsenbord of als een muis wanneer hij aan een PC wordt gehangen.

AtMega32U4
AtMega328p

 

De AtMega328p en AtMega32u4 zijn microcontrollers, maar geen Arduino's. Arduino is de verzamelnaam voor het geheel van microcontroller, bord waarop de controller geplaatst is, en ontwikkelomgeving. Deze ontwikkelomgeving staat bekend als de Arduino IDE.

Arduino Leonardo

Zoals te zien op bovenstaande afbeelding bevat de Arduino Leonardo naast de AtMega32u4 controller ook nog enkele chips voor o.a. spanningsregeling, een resetknop, een USB-aansluiting enz. Het is dus dit geheel dat wordt aangeduid met de term Arduino.